Zoeken


Roti kip, kerrie en sperziebonen

(45 minuten)

voor 4 personen

1. Meng de bloem met 1 theelepel zeezout en de gedroogde gist. Voeg
daarna het koude water in kleine hoeveelheden toe en blijf goed
kneden tot een mooi deeg ontstaat. Laat het deeg vervolgens 60
minuten afgedekt op kamertemperatuur staan.

2. Kook de sperziebonen in voldoende water met het blokje
groentebouillon. Doe ook de eieren erbij, om ze tegelijkertijd hard te
koken. Kook dit ca. 10 minuten.

3. Laat een wok goed heet worden. Bak de stukjes aardappel en
stukjes kip in 2 eetlepels olijfolie tot ze lichtbruin zijn. Fruit vervolgens
de ui, knoflook en Spaanse rode peper mee. Doe daarna de kerrie
(massala) en de tomaat erbij en fruit deze ook even mee.

4. Giet de sperziebonen af als de 10 minuten voorbij zijn, en bewaar
het kookvocht om later te gebruiken. Laat de eieren schrikken onder
koud water en pel ze.

5. Doe de sperziebonen en eieren ook in de wok, met een flinke scheut
van de bewaarde kookvocht erbij en nog een kleine theelepel
zeezout. Breng dit alles aan de kook, doe een deksel op de wok en laat
daarna het gerecht circa 25 minuten zachtjes koken (voeg eventueel
tussendoor nog wat kookvocht toe als het gerecht te droog wordt).

6. Kneed ondertussen het deeg weer goed, en vorm bolletjes ter
grootte van een ei. Druk de bolletjes plat en rol ze vanuit het midden
uit, zodat er mooie ronde roti pannenkoeken ontstaan.

7. Laat een bakpan met dikke bodem goed heet worden. Besmeer de
roti pannenkoeken aan beide kanten dun met olijfolie en bak ze aan
beide kanten.

8. Haal de laatste 5 minuten de deksel van de wok en laat het
groentegerecht eventueel nog iets indikken. Zorg in ieder geval dat er
een beetje saus onderin de pan over blijft.

9. Leg voor iedereen een roti pannenkoek op een groot plat bord en
verdeel daarover het groentegerecht uit de wok.

“Nyan Switi”massala)
Dit betekent ‘eet smakelijk’ in het Surinaams.

Ingrediënten

Voor de roti pannenkoek:
• 250 g (spelt)bloem
• 1 theelepel zeezout
• 10 g gedroogde gist
• 150 ml koud water
• 4 el olijfolie (om te bakken)

Voor het groentegerecht:
• 500 g sperziebonen, in stukjes van ca. 4 cm
• voldoende water om te koken
• 1 blokje groentebouillon
• 2 eieren
• 2 el olijfolie (om te bakken)
• 250 g aardappels, geschild en in stukken van ca. 3 cm
• 300 g biologische kipfilet, in stukken van ca. 4 cm
• 1 ui, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• ½-1 rode (Spaanse) peper, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringetjes gesneden
• 1 el kerriepoeder (bij voorkeur kerrie massala)
• 1 tomaat, in stukjes
• 1 tl zeezout

Keukenspullen

• mengkom
• snijplankje
• dunschiller
• keukenmesje
• kookpan
• vergiet
• grote wok (met deksel)
• deegroller
• kwastje om in te vetten
• grote koekenpan
• houten lepel
• maatbeker