Wintergroentenstamppot

(60-70 minuten)

voor 4 personen

Schil en was alle groenten en snij ze in stukjes zo groot als een dobbelsteen.
Haal de zaden uit de pompoen en snij ook in dobbelstenen.
Was de gesneden groenten nog een keer in de vergiet.
Snij de ui grof en pel de knoflooktenen.
Als je verse kruiden hebt, knip dan de bladeren fijn.

Zet de koekenpan op het vuur en laat de olie 30 seconden heet worden.
Bak hierin de uien en knolselderij tot ze gaan kleuren (5 minuten), roer regelmatig met de houten lepel.
Doe 1 literwater in de grote pan, doe de kruiden erbij en een snufje zout en peper.
Knijp met de pers de knoflook erboven uit.
Giet de koekenpan leeg in de grote pan.
Breng dit aan de kook, deksel erop, zet het gas laag en laat het een half uur zachtjes pruttelen.
Roer daar nu alle overgebleven groenten door en laat ze zachtjes gaar worden in 20 minuten.

Ingrediƫnten

2 (rode) uien,
halve knolselderij
1 kleine oranje pompoen
6 pastinaken
4 aardappelen
2 zoete aardappelen
2 winterwortelen
3 teentjes knoflook
takjes verse kruiden van elke soort 2 (salie, rozemarijn en tijm)
of 2 theelepel van elk kruid gedroogd uit een potje
2 eetlepel olijfolie
zout
zwarte peper

Keukenspullen

keukenmes
snijplank
vergiet
koekenpan
houten lepel
knoflookpers
grote pan