Zoek in ons aanbod

Doelgroep

Thema

Soort

Downloads

Inschrijfformulier

Groep 1-2

Groep 3-4

Groep 5-6

Groep 7-8

terug‹ terug

Smaaklessen

Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? En wie durft rode appelmoes te proeven? Smaaklessen is hét lesprogramma over smaak en eten voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Leen de Smaakleskist en ga met de hele school óf enkele klassen op ontdekkingstocht in de wereld van ons eten.

Opbouw van de vernieuwde lessen
Smaaklessen in 2013 vernieuwd! Er is een speciale uitleenleskist voor scholen die met dit vernieuwde materiaal willen werken. In de Smaakleskist vindt u de verzamelmap met lerarenhandleidingen. Per groep is er één handleiding, met hierin vijf lessen. Voor de kleuterbouw zijn er negen lessen in totaal. Per keer duren de lessen gemiddeld 45-60 minuten. In alle groepen komen vijf thema’s aan bod:

  • Smaak: Wat is smaak? Wat zijn de hoofdsmaken? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven?
  • Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig? Waarom heeft je lijf meer aan fruit, groente en brood dan aan chips en roze koeken?
  • Voedselproductie: Smaaklessen gaat ook over de herkomst van eten en de voedselketen. Welke weg heeft je eten afgelegd voor het op je bord terecht kwam? Hoe zit het met eten en duurzaamheid?
  • Consumentenvaardigheden: Kinderen leren spelenderwijs over hun invloed als consument. Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat op het etiket? Waar let je op? Hoe voorkom je dat je eten verspilt?
  • Koken: Tijdens de laatste les koken de kinderen samen. Zij ontdekken proefondervindelijk dat bij eten ook sociale vaardigheden horen, zoals tafelmanieren.

Inhoud leskist
Naast de lerarenhandleidingen vindt u in de leskist materialen om de smaakproefjes en kookopdrachten mee uit te voeren, zoals bestek, keukenhulpjes en een keukenweegschaal.

Digitale extra’s
Bij elke Smaakles hoort een opdracht op het digitale schoolbord. Daarnaast zijn er digitale extra’s, zoals creatieve opdrachten, filmpjes, handige illustraties en foto’s te vinden in het online inspiratieboek. Zie hiervoor www.smaaklessen.nl.

Oude leskist
Heeft uw school in het verleden een Smaakleskist aangevraagd? Dan kunt u van uw eigen leskist gebruik maken. Wilt u de vernieuwde lessen gebruiken? U kunt deze gratis downloaden op www.smaaklessen.nl.

Doelgroep:

groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8

Thema:

voeding

Opmerkingen:

Door de Smaaklessen te combineren met de Lekker in je Lijf-lessen van het Beweegteam Woerden leren kinderen niet alleen over de herkomst van voedsel, maar ook in hoeverre dit bijdraagt aan hun gezondheid en fitheid en beleven ze hoe dit proeft!
Voor meer informatie en het aanvragen van deze les, kunt u contact opnemen met Linda Oskam, buurtsportcoach Voeding en Gezondheid van Beweegteam Woerden: linda@beweegteamwoerden.nl

Type
Leskisten
Kosten
Gratis voor basisscholen in de gemeente Woerden, overige gebruikers op aanvraag.
Trefwoorden

voeding:groente en fruit
zintuigen
kruiden
zuivel
voedselveiligheid
biologische landbouw
gezond gedrag
consument
fair trade
voedsel veiligheid