< terug naar het overzicht

Razende Bol

Dit lesprogramma wordt u aangeboden door Landschap Noord-Holland en De Helderse Vallei

Hier ben ik dan, de zandplaat, het onbewoonde eiland Noorderhaaks. Ze noemen mij ook wel 'De Razende Bol'...

Op uitnodiging van Boswachter Roelf - van wie de leerlingen eerder een brief met hulpvraag ontvangen - wordt de klas meegenomen in de wereld van dit mysterieus eiland, vlakbij Den Helder.

Boswachter Roelf, van Landschap NoordHolland, zorgt voor De Razende Bol. Het is namelijk een heel bijzonder en kwetsbaar natuurgebied. Niet iedereen weet dat, dus hoe kun je dit nu het beste uitleggen?

De vraag is steeds dezelfde: wij willen graag genieten van De Razende Bol, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen de spelregels kent?

 

Het programma is opgebouwd uit 3 delen:

Deel 1 Presentatie Razende Bol in de vorm van een spreekbeurt door onze educatieve dienst verzorgd.  Inclusief film. Na de spreekbeurt in de klas, gaan de leerlingen in groepjes en individueel met een werkblad aan het werk. Duur: 50-60 minuten.

Deel 2 Een wervelende excursie op het strand van Den Helder waarbij de leerlingen aan het werk gaan met hun opgedane kennis, ontdekkingen doen en ondervinden hoe het op Razende Bol is. De leerlingen werken in groepjes met een werkblad en materiaal. Duur: 75 minuten.

Deel 3 is een schoolgedeelte. Bedoeld voor leerkracht. Opdrachten Beeldende Vorming waarbij de doelen van dit project, expressie en creativiteit van de leerlingen, samenkomen. Wat doet verstoring met dieren? Wat als ik de baas was van de Razende Bol? Hoe dans ik, wat ik voel? Hoe lees ik het gedrag van een dier?

Dus:

·         Deel 1: Spreekbeurt + Film+Werkblad = 75 minuten. Locatie: school

·         Deel 2: StrandExcursie. 75 minuten. locatie Strand van Den Helder of Julianadorp

·         Deel 3: Beeldende Vormingsopdracht. 60 minuten. Locatie: school of schoolplein.

Een uniek en superleerzaam project, speciaal voor de bovenbouw!

Dit project heeft de prijs van een veldwerkles.

 

Thema
Natuur en Milieu

Niveau
groep 7 en 8

Geschikt voor
10  jaar en ouder

Locatie
op school, veldwerk en bewegingsles

Max. aantal deelnemers
35

Wijze van begeleiding

  • Door leerkracht
  • Ondersteuning op afstand
  • Gastdocenten

Duur van excursie
max 4 uur

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.