Hieronder zie je de ons aanbod. Klik op een tegel voor meer informatie.

Boerderij Zorgvrij In de boomgaard
Gezond, leuk en lekker in één, dat maakt deze les over de boomgaard van Zorgvrij zo populair onder de basisscholen. Een super leuke start van het schooljaar en dé gelegenheid om de kinderen te leren kennen en te observeren.... (lees verder)

Boerderij Zorgvrij Van graan tot pannenkoek
Wat is er lekkerder dan zelf gemaakte pannenkoeken op de boerderij? Hoe komt dat eten op je bord? In deze les gaan we terug naar de basis. We doen alles zelf, van melken tot karnen, en sluiten af met een verse pannenkoek. Melk komt uit een pak... (lees verder)

Boerderij Zorgvrij Van koe tot kaas
Van verse melk tot jonge boerenkaas. Beleven en leren in één klap. Bewustzijn over gezond eten kweek je op de basisschool. Neem je leerlingen mee naar Informatieboerderij Zorgvrij en laat ze zien en ervaren waar hun... (lees verder)

De Heimanshof Bewust leren eten
Bewuste keuzes maken wordt steeds belangrijker voor het milieu en het voedsel dat we dagelijks eten. Door kinderen te leren waar ons voedsel vandaan en de keuzes die we daarbij kunnen maken, proberen we een steentje bij te dragen aan een gezonde... (lees verder)

De Heimanshof De bij hoort erbij
Op De Heimanshof staat een bijenstal met meerdere bijenkasten. Rondom deze bijenkasten leren de leerlingen meer over het leven van de honingbij en het belang van de bij voor het behoud van de biodiversiteit in onze leefomgeving. Maar ook zorgen de... (lees verder)

De Heimanshof De Kruidentuin
Kom ruiken en proeven in de vernieuwde kruidentuin. Hier staan een zestigtal vaste en eenjarige kruiden die we kunnen gebruiken om ons eten smaakvoller te maken, voor onze gezondheid, om stoffen mee te verven en voor het maken van cosmetica. Tijdens... (lees verder)

De Heimanshof Het Wonderbos
Door heemtuin De Heimanshof is een ontdekpad uitgezet voor groep 1 en 2 met 12 bosbewoners. Iedere bosbewoner heeft een opdracht voor de leerlingen. De leerlingen maken gebruik van al hun zintuigen en verwonderen zich over de... (lees verder)

De Heimanshof Hoe overleef ik de winter?
Tijdens de winterexcursie `Hoe overleef ik de winter?` in heemtuin De Heimanshof ontdekken leerlingen hoe verschillende planten, bomen en dieren in de winter in de tuin overleven. En wat heb jij nodig om de winter te overleven? De leerlingen... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Hutten bouwen
Heb je ooit gedroomd van het bouwen van je eigen hut in het bos? Bij Jeugdland Hoofddorp kan dat droom werkelijkheid worden! Samen met je klas, ouders en leraren ga je de natuur in om van takken, bladeren en andere natuurlijke materialen je eigen... (lees verder)

Alles voor een pannenkoek
Het lievelingshapje van veel kinderen is de pannenkoek, maar wat heb je allemaal nodig om zo´n heerlijke pannenkoek te kunnen bakken? De kinderen ontdekken dat er heel wat voor nodig is om een pannenkoek te kunnen maken. Ze maken... (lees verder)

Bijengeheimen
Het verhaal waarin Jort op de zolder van zijn opa een geheime kist vindt, is de start van de ontdekkingsreis over bijen. De kist bevat verschillende materialen om een buitenpad uit te zetten en lessuggesties om kinderen op speelse... (lees verder)

Bijenkist
Tot de meest bestudeerde insecten behoort ongetwijfeld de honingbij. Met deze leskist, die de vorm heeft van een echte bijenkast, ontdekken de kinderen dat bijen een belangrijke rol hebben bij de bestuiving en bevruchting van bloemen. En die zijn... (lees verder)

Bodemschattten (grond)
Wat is grond eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk? Je kunt erop lopen, op bouwen, in graven (schatzoeken!), zandkastelen maken, planten in laten groeien, noem maar op. Met de leskist Bodemschatten kun je de kinderen op een praktische manier laten... (lees verder)

Boerderij Zorgvrij Jonge dieren
Het is voorjaar! Zorgvrij op z’n best! Genoeg inspiratie voor een leuke speurtocht langs alle jonge dieren op de boerderij. Leren is leuker met een voorjaarsbezoekje aan de pasgeboren lammetjes, kuikens, een paar kalfjes en met een... (lees verder)

Boerderij Zorgvrij Van wol tot bol
Ooit gezien hoe een schaap zijn winterjas uitdoet? Op Zorgvrij kan het! Ook kun je leren hoe je zelf deze warme vacht kunt bewerken tot een wollen draad tijdens de inmiddels zeer beroemde wolmarkt op Informatieboerderij Zorgvrij. Voor de... (lees verder)

Boerderij Zorgvrij: Allemaal Beestjes
Spinnen, kriebel- en kruipbeestjes zijn helemaal niet eng! Dat ontdekken de kinderen wel tijdens de speurtocht door het spinnenbos. Al spelend en klauterend ontdekken de kinderen het spinnenbos en de kleine diertjes die daar tussen het... (lees verder)

Boerderij Zorgvrij: Boerderijfratsen
Een uniek schoolreisje op de boerderij. Wat een belevenis! Een vrolijke speurtocht voor wie nog niet kan lezen. Zoek de plek op de foto’s en ga op ontdekkingstocht. Er is van alles te zien in en om de boerderij. De kinderen mogen geiten... (lees verder)
Boerderij Zorgvrij: De Boerenlunch
PILOT De Boerenlunch – Van Grond tot Mond Welkom bij Boerderij Zorgvrij, het kloppend hart van Boerenerf Spaarnwoude. Bij ons kun je ontdekken war ons voedsel vandaan komt en hoe we dit op een zo duurzaam mogelijke manier produceren:... (lees verder)

Bomen? Boeien!
Welke bomen groeien er op het plein? Hoe weet je hoe hoog een boom is? Hoe gebruiken dieren een boom? Maakt een boom muziek? Is het goed of fout om producten van hout te maken? Dit zijn enkele vragen die aan bod... (lees verder)

Bomenkist
Bomen zijn enorm fascinerend. Ze veranderen het hele jaar door en bieden onder andere een woonplek aan mossen, insecten en vogels. Met deze leskist kunnen de kinderen het hele jaar bomen van dichtbij bekijken en de verschillende eigenschappen van... (lees verder)

Boompje Groot
Mensen en dieren hebben bomen nodig. Wat weten de kinderen van bomen en welke betekenis hebben bomen voor de kinderen? In deze leskist over bomen en struiken worden 8 thema’s aangeboden en een kabouterpad voor groep 1 en 2. Thema's zijn... (lees verder)

Champignons in de klas
Hoe groeit een champignon? Met een kweekpakket voor champignons in de klas kunnen de kinderen het hele proces op de voet volgen. Bij het kweekpakket vind je een gebruiksaanwijzing die duidelijk aangeeft wat je moet doen: aarde en... (lees verder)

De grote boodschap
Naar aanleiding van een verhaal over Klaas die in de gevangenis zit en zijn vriend Cor hierover wil informeren, worden de kinderen geprikkeld om na te denken hoe je via het riool geheime boodschappen kunt verzenden. Ze zien filmpjes over riolering,... (lees verder)

De Heimanshof De energie van de natuur
Alles in de natuur heeft energie. De leerlingen ontdekken dat er verschillende vormen van energie in de natuur zit, zoals in water, de zon, de planten en de dieren en hoe belangrijk de zon is voor alles wat op aarde leeft. Vragen als:... (lees verder)

De Heimanshof Escape to nature
Tijdens de lenteles `Escape to nature` ontdekken de leerlingen van alles over de natuur zoals bloemen, planten en kleine beestjes tijdens het kraken van verschillende codes. De Heimanshof is een heemtuin (wilde plantentuin) van een ha. In deze... (lees verder)

De Heimanshof Lentesafari
De leerlingen ontdekken de heemtuin terwijl ze langs een spannend pad met geurende planten, kleine beestjes en vele soorten bloemen lopen. Ook leren ze meer over de levenscyclus van de plant, verschillende kruiden en ervaren ze het... (lees verder)

De Heimanshof Paddenstoelenpad
Het paddenstoelenpad laat de leerlingen op een zintuigelijke manier kennis maken met de volgende herfstverschijnselen: bladeren, pissebedden, bladvormen, bomen, kleuren, noten, vogels, bloembollen, vruchten, wormen en natuurlijk... (lees verder)

De Heimanshof Robbie Roodborst in de winter
Robbie Roodborst vertelt hoe zijn vriendjes, de dieren in heemtuin De Heimanshof, de winter overleven. De leerlingen ontdekken de winter door op zoek te gaan naar sneeuwklokjes, vogelnesten, boomknoppen, sneeuw, vogels en egels. Maar ook... (lees verder)

De Heimanshof Schattenjacht
Tijdens deze herfstles in heemtuin De Heimanshof ontdekken leerlingen van groep 5-6 de verborgen schatten van de natuur. Schatten die zo vanzelfsprekend maar ook van onschatbare waarde zijn zoals water, zaden, bladeren, kleine diertjes, het weer en... (lees verder)

De Heimanshof Van bij tot honing
Tijdens de route langs de bijenstal en het insectenhotel in heemtuin De Heimanshof leren de leerlingen over het leven van zowel de honingbij als de wilde bij, de verschillen tussen de bijensoorten en het belang van de beide bijensoorten voor de... (lees verder)

De Heimanshof Zonnebloemenpad
Door de tuin is een ontdekpad uitgezet langs 12 zonnebloemen. De leerlingen leren over het leven van de bijen door het volgen van een pad met zonnebloemen en maken bij iedere bloem een opdracht. Veel opdrachten gaan over het leven van de bijen... (lees verder)

De kringloop van GFT
De kinderen ontdekken dat natuurlijk afval wordt opgeruimd door de natuur zelf. Ze leren bodemdieren kennen en maken een wormenhotel. Ze onderzoeken slakken en pissebedden en beschimmeld brood. Allemaal opdrachten die, in een kader geplaatst, te... (lees verder)

De Olmenhorst Met de klas appels plukken
In het oogstseizoen, september en oktober, kun je met de klas de boomgaard in voor een educatief uitje waarbij de kinderen alles leren over de fruitteelt en de natuur. Appels liggen hier niet klaar in plastic, maar groeien gewoon aan de boom! Ze... (lees verder)

De reis van een T-shirt
Wist je dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld 136 miljoen kg aan textiel gescheiden inzamelen en dat er 169 miljoen kg bij het restafval beland? Wat dus zo de verbrandingsoven in gaat?. Erg zonde, want dit textiel kan ook gebruikt worden om... (lees verder)

De Slakkenbak
Wat is dat rondje op zijn rug? Slakken hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. De kinderen gaan zelf slakken zoeken en verdiepen zich in het leven van deze dieren door ze te verzorgen en observeren. De kinderen ontdekken waar... (lees verder)

De straat van mijn school
Er gebeurt meer dan je denkt! Spelenderwijs ontdekken en onderzoeken de kinderen wat er zich afspeelt in de straat van hun school. In deze leskist vind je een stofjas met heel veel vakjes met allerlei opdrachten. De kinderen voeren telkens... (lees verder)

Egels, onze natuurlijke buren
De egel is een interessant zoogdier dat dicht bij de mensen woont. Gelukkig scharrelt de egel nog steeds in onze tuinen en parken. Een stad mag trots zijn op haar natuur als er nog egels voorkomen. De egel is namelijk een kieskeurig beestje. Het is... (lees verder)

Eigen lijf / Ander lijf (onderbouw)
Weet jij hoe je eigen lichaam in elkaar zit en uit hoeveel botten we bestaan? En hoe zit dat bij dieren? De kinderen leren over vorm en functie van het eigen lichaam en dat van?dieren. In groep 1 en 2 komen alle lichaamsonderdelen aan... (lees verder)

Eigen lijf / Ander lijf (bovenbouw)
Wist je dat je hart de grootste en belangrijkste spier van je lichaam is? En dat botten belangrijk zijn voor de stevigheid van je lichaam en de bescherming van je organen? In groep 5 en 6 leren de kinderen over het skelet, de spieren,... (lees verder)

Even d'r uit (buiten leren)
Buiten leren is hartstikke leuk, en ook nog eens gezond! 100 verrassende buitenopdrachten voor de hele school op het gebied van taal, rekenen, techniek, filosofie en kunst. Het belang van buiten zijn wordt steeds duidelijker. Zowel voor de... (lees verder)

Gastles De kledingberg
Er is steeds meer mode beschikbaar. Voor een klein bedrag hebben we een leuke nieuwe trui of broek en na een paar keer dragen wordt het in de textielcontainer gedumpt. Of je mist een knoop op je broek, je kleding is beschadigd of je vindt het niet... (lees verder)

Gastles Egels
Egels zijn heel interessante dieren, die gewoon in de natuur om de hoek leven, of op het schoolplein en in de wijk. We zien ze niet vaak, omdat het nachtdieren zijn, maar ze zijn er wel. In een gastles vertelt de gastdocent op een... (lees verder)

Gastles Energy Hero - aan de slag met lasers
Het is winter, het stormt buiten en jij zit lekker warm binnen met een dekentje en warme chocolademelk. Heerlijk, toch? Maar wist je dat warmte uit je huis kan ontsnappen? Net als wanneer je een deur opendoet en de wind naar binnen waait. Vandaag... (lees verder)

Gastles Escape the Classroom
Het thema van deze speelse en interactieve les is de grootte van onze footprint wat betreft het consumeren van ons dagelijks voedsel. Middels het kraken van cijfersloten en codes banen de kinderen zich een spannende weg door de lesstof. De... (lees verder)

Gastles Urban mining in de klas
Altijd al willen weten hoe de binnenkant van je laptop er uit ziet, waar dat alles van gemaakt wordt en waar de materialen vandaan komen? In deze workshop gaan kinderen oude elektronische apparaten uit elkaar halen op zoek naar waardevolle metalen.... (lees verder)

Groene Energie
Groene energie is er altijd en kan niet opraken maar er is wel heel wat voor nodig om het op te wekken. Kinderen gaan zelf ervaren, onderzoeken en experimenteren hoe groene energie met zon, water en wind opgewekt wordt. Je collega's... (lees verder)

Groene Kapstok
Projecten, lessen en lespakketten Er is op diverse locaties een gevarieerd aanbod aan NDE. Scholen kunnen leskisten en lespakketten reserveren, die door de logistiek medewerker NDE worden gebracht en opgehaald. Op verschillende lokaties... (lees verder)

Het buizenvraagstuk
Het buizenvraagstuk of ‘Archeo 4030’, laat kinderen kijken door de bril van archeologen die over 2000 jaar terugkijken naar de overblijfselen van onze beschaving nu. Wat zijn toch ‘die vreemde buizen’ die overal gevonden... (lees verder)

Het leven onder de loep
Hoe zou het vliesje van een ui eruitzien als je het zou uitvergroten? Of een fruitvliegje? Misschien best wel eng. Zintuigen zijn onmisbaar voor het waarnemen van alles om ons heen. Maar om heel kleine dingen te kunnen zien, zijn zelfs heel goede... (lees verder)

Het raadsel van Rio
De kinderen krijgen een raadsel voorgelegd. In een school is het riool overstroomd. Wat kan de oorzaak zijn? In groepjes en aan de hand van werkbladen, gaan ze hierover nadenken. De leerkracht presenteert ondertussen via het digibord een PowerPoint,... (lees verder)

Hoogheemraadschap Rijnland Gastles Leren over water/ Excursie waterzuivering Zwaanshoek
Voor de groepen 5 t/m 8 organiseert het Hoogheemraadschap van Rijnland een les over water. Hoe wordt het water uit ons afvalputje zover gezuiverd dat het schoon genoeg is om in het oppervlaktewater geloosd te kunnen worden en hoe... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Insectenhotel maken/ Hé, wat kruipt daar dan?
Insectenhotel maken Stel je voor: je wandelt door de tuin van Jeugdland Hoofddorp, en plotseling zie je een prachtig insectenhotel! Het is niet zomaar een hotel, maar een handige plek voor allerlei kleine insecten om te rusten, zich te... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Proef de herfst
In de voedselweide van Jeugdland Hoofddorp groeit het hele jaar door eten! Maar wat groeit er zoal? De herfst is een magisch seizoen in de moestuin van Jeugdland Hoofddorp! Terwijl de blaadjes langzaam verkleuren, is het een geweldig moment om... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Proef de lente
De lente is eindelijk hier! Het is de perfecte tijd voor kinderen om de handen uit de mouwen te steken in de moestuin van Jeugdland Hoofddorp, waar het hele jaar door eten groeit! Maar wat groeit er zoal? Samen maken we de aarde weer... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Slootjesles
In de uitgestrekte sloot van Jeugdland Hoofddorp leven allerlei soorten diertjes, variërend van insecten tot kikkers, en zelfs kreeftjes! Deze diertjes zijn allemaal heel belangrijk en vervullen zo hun eigen rol in het ecosysteem. De... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Techniekles
Ben je klaar om de technologische wonderen van de natuur zelf te ontdekken? Bij Jeugdland Hoofddorp duiken we samen met de kinderen in de wereld van simpele techniek. Met een paar basismaterialen en een flinke dosis creativiteit, kunnen... (lees verder)

Jeugdland Hoofddorp Voed/spot de vogels
Voed de vogels Door voedsel te maken voor vogels, vooral in de wintermaanden wanneer voedsel schaars is, kunnen kinderen niet alleen leren over het belang van het verzorgen van de natuur, maar ook over hoe ze zelf actief kunnen bijdragen aan het... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Beleef en ontdek wat je allemaal met chemie kan doen
Wat is chemie? Wat kan je met chemie? Hoe worden producten die wij dagelijks gebruiken eigenlijk gemaakt? Leerlingen gaan roulerend in groepjes experimenteren en ontdekken wat chemie is en waar het voor gebruikt wordt. De leerlingen gaan... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Groene energie voor een schone toekomst
Wat is groene energie? Welke groene energiebronnen zijn er en wat kan je ermee? Leerlingen gaan in groepjes roulerend doormiddel van workshops ervaren, ontdekken en onderzoeken hoe verschillende groene energiebronnen werken. De leerlingen... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Insect zoekt hoteleigenaar
Waar wonen insecten eigenlijk? Waarom zijn insecten belangrijk voor ons? Welke soorten insecten zijn er? Workshop over het leven van insecten en het nut van insecten, tijdens deze workshop maken de leerlingen een eigen insectenhotel. Na de... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Onderwaterwereld in de sloot
Welke dieren leven er in de sloot? Wat hoor ik aan de waterkant ritselen? In de slootjes van Jeugdland Nieuw-Vennep zoeken leerlingen naar waterdiertjes en onderzoeken ze de waterkwaliteit. Vooraf krijgen de leerlingen in het clubhuis instructie... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Proef de moestuin
Hoe ontstaat een appelboom? Hoe groeien aardappelen? Waarom groeien er geen sinaasappelen in Nederland? Workshop over de groei van groenten en fruit tot maaltijd. Na een korte uitleg over wat er groeit in de moestuin, fruitbomen en in het... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Techniek is overal, maar wat is techniek eigenlijk?
Techniek is overal om ons heen in het dagelijks leven. Welke techniek heb je nodig om een lampje te laten branden? Hoe werken tandwielen? Hoe werken magneten? In groepjes gaan de leerlingen roulerend verschillende technische workshops doen. ... (lees verder)

Jeugdland Nieuw Vennep Vogelsnacks maken
Wat weet jij van vogels? Welke soorten vogels zijn er? Wat eten vogels eigenlijk? Workshop over het leven van vogels en soorten vogels, tijdens deze workshop maken leerlingen vetbollen/vogelvoer taartjes of een pindaketting. Na de workshop is er... (lees verder)

Jop vindt een veer
Een verhaal en een memoryspel zijn de start van een spannende ontdekkingsreis over vogels in de eigen omgeving. De doe-kaarten bieden inspirerende lessuggesties om samen met de kinderen uit te voeren. Je kunt zelf bepalen welke activiteiten je wilt... (lees verder)

Kaarsen maken
Vuur is van oudsher belangrijk voor de mens. Het is een bron van energie. Vuur geeft warmte, licht en je kunt erop koken. Vuur gebruiken we om een kaarsje te branden. Bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen. Koken doen we steeds meer elektrisch. Door... (lees verder)

Kaas maken
Wist je dat Nederlanders gemiddeld 17 kg kaas per persoon per jaar eten? Ongeveer 97% van de Nederlandse bevolking eet kaas. Je zou denken dat we dan ook veel weten over kaas en dat we weten hoe je het maakt......... Tijd om zelf eens kaas... (lees verder)

Kabouterkist
Kabouters houden veel van de natuur en ze zijn graag buiten. Met deze leskist gaan de kinderen op een spannend 'belevingspad'. Ze gaan buiten op zoek naar de kabouters en doen leuke creatieve opdrachten in de natuur. De zintuigen worden... (lees verder)

Kinderboerderij Badhoevedorp Beestenboel
Tijdens de les `Beestenboel` op de kinderboerderij werken de leerlingen met verschillende ‘hoeken’, zoals dat vaak in het kleuteronderwijs gebeurt. Iedere hoek heeft een andere opdracht. Nadat ze de dieren op de boerderij verkend hebben... (lees verder)

Kinderboerderij Badhoevedorp De boerderij binnenstebuiten
In de les ontdekken de leerlingen dat dieren niet zomaar ‘voor de lol’ op een boerderij worden gehouden. Dieren hebben een functie voor de mens. Ze maken deel uit van het ‘systeem van (voedsel)productie’. Tijdens de les... (lees verder)

Kinderboerderij Badhoevedorp Keutelles
Door de opdrachten over de verschillende dieren te doen ervaren de leerlingen met hun zintuigen de kinderboerderij en de dieren die daar wonen, wat ze eten en welke poep ze produceren. Maar ook dat deze poep weer onderdeel is van de... (lees verder)

Kinderboerderij Badhoevedorp Meneer de Pauw
Tijdens het ´Meneer de Pauw´ spel leren de leerlingen op een speelse manier de boerderijdieren ontdekken. Na iedere opdracht mag er een kraal aan een veer van de pauw gehangen worden net zolang tot de hele veer vol hangt. De... (lees verder)

Kinderboerderij Hoofddorp Beestenboel
Tijdens de les `Beestenboel` op de kinderboerderij werken de leerlingen met verschillende ‘hoeken’, zoals dat vaak in het kleuteronderwijs gebeurt. Iedere hoek heeft een andere opdracht. Nadat ze de dieren op de boerderij verkend hebben... (lees verder)

Kinderboerderij Hoofddorp De boerderij binnenstebuiten
In de les ontdekken de leerlingen dat dieren niet zomaar ‘voor de lol’ op een boerderij worden gehouden. Dieren hebben een functie voor de mens. Ze maken deel uit van het ‘systeem van (voedsel)productie’. Tijdens de les... (lees verder)

Kinderboerderij Hoofddorp Kabouterpad in de Belevingstuin
Vanuit de kinderboerderij Boerenzwaluw in Hoofddorp kunnen leerlingen van de groepen 1 en 2 in de Belevingstuin van de kinderboerderij de herfst beleven, door opdrachten te doen over onder andere temperatuur, kruiden, dieren, bladeren en vruchten.... (lees verder)

Kinderboerderij Hoofddorp Keutelles
Door de opdrachten over de verschillende dieren te doen ervaren de leerlingen met hun zintuigen de kinderboerderij en de dieren die daar wonen, wat ze eten en welke poep ze produceren. Maar ook dat deze poep weer onderdeel is van de... (lees verder)

Kinderboerderij Hoofddorp Meneer de Pauw
Tijdens het ´Meneer de Pauw´ spel leren de leerlingen op een speelse manier de boerderijdieren ontdekken door het doen van verschillende opdrachten. Na iedere opdracht mag er een kraal aan een veer van de pauw gehangen worden net zolang... (lees verder)

Kinderboerderij Nieuw-Vennep Beestenboel
Tijdens de les `Beestenboel` op de kinderboerderij werken ze met verschillende ‘hoeken’, zoals dat vaak in het kleuteronderwijs gebeurt. Iedere hoek heeft een andere opdracht. Nadat de leerlingen de dieren op de boerderij verkend hebben... (lees verder)

Kinderboerderij Nieuw-Vennep De boerderij binnenstebuiten
In de les ontdekken de leerlingen dat dieren niet zomaar ‘voor de lol’ op een boerderij worden gehouden. Dieren hebben een functie voor de mens. Ze maken deel uit van het ‘systeem van (voedsel)productie’. Tijdens de les... (lees verder)

Kinderboerderij Nieuw-Vennep Keutelles
Door de opdrachten over de verschillende dieren te doen ervaren de leerlingen met hun zintuigen de kinderboerderij en de dieren die daar wonen, wat ze eten en welke poep ze produceren. Maar ook dat deze poep weer onderdeel is van de... (lees verder)

Kinderboerderij Nieuw-Vennep Meneer de Pauw
Tijdens het ´Meneer de Pauw´ spel leren de leerlingen op een speelse manier de boerderijdieren ontdekken. Na iedere opdracht mag er een kraal aan een veer van de pauw gehangen worden net zolang tot de hele veer vol hangt. De... (lees verder)

Kinderboerderij Zwanenburg Beestenboel
Tijdens de les `Beestenboel` op de kinderboerderij werken de leerlingen met verschillende ‘hoeken’, zoals dat vaak in het kleuteronderwijs gebeurt. Iedere hoek heeft een andere opdracht. Nadat ze de dieren op de boerderij verkend hebben... (lees verder)

Kinderboerderij Zwanenburg Keutelles
Door de opdrachten over de verschillende dieren te doen ervaren de leerlingen met hun zintuigen de kinderboerderij en de dieren die daar wonen, wat ze eten en welke poep ze produceren. Maar ook dat deze poep weer onderdeel is van de... (lees verder)

Kinderboerderij Zwanenburg Meneer de Pauw
Tijdens het ´Meneer de Pauw´ spel leren de leerlingen op een speelse manier de boerderijdieren ontdekken. Na iedere opdracht mag er een kraal aan een veer van de pauw gehangen worden net zolang tot de hele veer vol hangt. De... (lees verder)

Kleine beestjes detective
Kleine bodemdiertjes leven overal, dus ook bij jullie op het schoolplein! De kinderen gaan op zoektocht en verkennen de omgeving van hun school, vanuit het perspectief van een pissebed, regenworm of slak. Ze leren zorg te hebben voor en onderzoek te... (lees verder)

Leren isoleren
Isoleer je eigen huis! Tijdens deze les gaan de kinderen in tweetallen experimenteren met een minihuis en ontdekken ze hoe ze energie kunnen besparen en welke materialen ze daarvoor kunnen inzetten. Zo gaan ze onder andere isoleren door dubbel glas... (lees verder)

Lespakket Voedselverspilling (met lessuggesties)
Eten doen we allemaal. Maar wist je dat een derde van onze wereldwijde voedselproductie ons bord niet haalt? Dat is niet alleen zonde van het voedsel, maar ook van alles wat ervoor nodig is om het voedsel te produceren. Duik in de wereld... (lees verder)

Let's Do It kids
Let’s Do it Kids maakt jeugd van 4 tot 12 jaar bewust van de noodzaak van schone steden, dorpen en zeeën (wereldoriëntatie). En dat we daar samen aan moeten werken (burgerschap). Dat doen we middels het in één dag... (lees verder)

Microplastic
Wie geniet er nou niet van een uitje naar het strand? In deze digitale les bekijk je een uitje naar het strand met een plastic bril. Wanneer en hor komt er plastic in de natuur tijdens een stranduitje? En hoe kunnen we dit verminderen? De kinderen... (lees verder)

Natuurkoffertje
Spannend speuren in de schoolomgeving. In dit natuurkoffertje vind je alles wat nodig is om de natuur te ontdekken. De kinderen gaan de temperatuur meten en ontdekken dat deze in water en lucht niet gelijk is. Ze maken een boomafdruk en zien dat... (lees verder)

Ontdekdozen
Ontdekken, verwonderen en proefjes uitvoeren. Iets wat kinderen van nature al doen. De kist bestaat uit 6 kleinere ontdekdozen (hout, zaden, muziek in elastiek, ruiken, poeders en lucht en water), die allemaal bestaan uit voldoende materialen om... (lees verder)

Ontdekken & Onderzoeken
Blijven alle plassen even lang liggen? En groeien mijn bloemzaden beter aan de oost- of aan de zuidkant van mijn tuin? Kinderen komen met vragen die hen bezighouden. Door concrete vragen te stellen, krijg je antwoorden. Maar soms is er meer... (lees verder)

Papier maken in de klas
Uitnodigingen voor een verjaarspartijtje, oude schatkaarten, kerstkaarten ...?je kunt ze allemaal maken met de leskist ´Papier maken in de klas´. Door zelf papier te maken, krijgen de kinderen inzicht in het begrip... (lees verder)

Planeet in Actie
Planeet in Actie Hét lespakket dat docenten ontzorgt en leerlingen inspireert om actie te ondernemen. Interactief, met geweldige escape room ervaring en passend binnen het curriculum. Samen, speels in actie voor de... (lees verder)

Professor van Wiegen ziet ze vliegen
Vogels, je ziet en hoort ze overal, maar ze zien er allemaal weer anders uit en zingen allemaal hun eigen lied. Met deze leskist kun je een lessenserie organiseren waarin de kinderen onderzoek gaan doen naar vogels. Zo komen ze onder andere te weten... (lees verder)

Rozenkwekerij Rozen & Radijs Presentatie Groei & Bloei
Bij rozenkwekerij Bij `Rozen en Radijs` houden ze van rozen en wordt er geprobeerd op een “holistische” manier ziektes en beestjes in het gewas te voorkomen. Mocht dit niet lukken, dan zetten zij de natuurlijke vijand van deze... (lees verder)

Rozenkwekerij Rozen en Radijs - Workshop Bloemschikken
De leerlingen maken een bloemstuk in oase voor het ontwikkelingen van de groene vingers. Het wordt een mooi bloemstuk natuurlijk met de eigen gekweekte rozen van de kwekerij. Tijdens deze workshop vertelt de teler ook kort iets over de rozenkwekerij... (lees verder)

Schone lucht (digitale les)
Hoe schoon is onze lucht? Hoe vervuilen mensen (onbedoeld) onze lucht? En hoe kunnen we zorgen voor een schonere lucht? Je gaat met de kinderen in gesprek over de lucht(vervuiling). Met Persona kaarten en impact kaarten gaan de kinderen oplossingen... (lees verder)

Schoolmoestuinen Haarlemmermeer
Leerlingen komen door het project `Schoolmoestuinen` op een speelse manier in contact met het verbouwen van eigen voedsel en de consumptie ervan. De schoolomgeving is voor een groot deel van de jeugd hun leefwereld. Buiten in de tuin en op het... (lees verder)

Schooltuinbakken Fleurs Metermoestuin
Ook met beperkte ruimte rondom de school kunnen leerlingen ervaren hoe leuk het is om eigen groenten te verbouwen. De leerlingen tuinieren in vierkante metertuinbakken op het schoolplein. Door het proces van de groei van de gewassen te volgen en te... (lees verder)

Schoon water (digitale les)
Plastic in het water is slecht voor mens en dier. Hoe kunnen we voor schoon water zorgen? Met het gebruik van inspiratiekaarten, plastic afval, kosteloos materiaal en een waterbak, kunnen de kinderen ideeën bedenken hoe we voor schoon water... (lees verder)

Smaakleskist
Hoe wordt sinaasappelsap gemaakt? Smaakt een biologische appel anders dan een gewone? En wie durft rode appelmoes te proeven??Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen en ontdekken de kinderen hun... (lees verder)

Technieken uit de natuur: Biomimicry
Biomimicry is het nabootsen van ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn het imiteren van een haaienhuid voor snellere zwempakken, haakjes van klittenbollen als inspiratie voor klittenband en het... (lees verder)

Vlinders in de klas
Zien hoe uit een eitje een mooie vlinder ontstaat? Voor groep 3 t/m 8 biedt de leskist werkbladen over de bouw, voortbeweging en voedsel van de rups. Ook wordt de levenscyclus en de voedselketen behandeld. De kinderen leren over de relatie tussen... (lees verder)

Vlinders voor kleuters
De cyclus van een vlinder is heel bijzonder. En hoe mooi is het om dit met eigen ogen te aanschouwen. Bij de bestelling van deze leskist ontvang je naast prentenboeken onder andere ook een handleiding met (creatieve) lessuggesties en een... (lees verder)

Vogels spotten
Hoe klinkt een koekoek of een merel? Hoe zien de veren van een spreeuw eruit? De kinderen nemen met deze leskist gericht vogels waar. Verschillende aspecten zoals vogelgeluiden, uiterlijke verschijningsvorm en bijzondere gedragingen (voedsel zoeken,... (lees verder)

Vraag het de egel
Hoe gedragen egels zich? Hoe kun je een egel helpen? En hoe juist niet? Waar wil een egel graag wonen? Misschien wel in jullie eigen tuin. Ga op ontdekking met de materalen uit de kist en leer meer over dit bijzondere... (lees verder)

Waar ga je heen, Drol?
Deze leskist laat kleuters zich verwonderen over de vraag wat er gebeurt met hun poep en plas, nadat ze de WC hebben doorgetrokken. Stap voor stap worden ze aan de hand van het verhaal over het jongetje Stein dat op een dag met deze vraag zit,... (lees verder)

Waardeer je kleren
Wist je dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld 136 miljoen kg aan textiel gescheiden inzamelen en dat er 169 miljoen kg bij het restafval belandt? Wat dus zo in de verbrandingsoven gaat? Erg zonde, want dit textiel kan ook gebruikt worden om nieuwe... (lees verder)

Wat leeft er in de sloot?
Wat groeit en bloeit er in de sloot? Welke beestjes leven er in? Is het water schoon of vies of lijkt dat maar zo? Is het warm of koud? In deze leskist zitten hulpmaterialen om slootonderzoek te doen. De veldwerkkist is te gebruiken in de directe... (lees verder)

Waterkringloop
In Nederland hebben we overal en altijd schoon drinkwater tot onze beschikking. Iets dat voor ons heel vanzelfsprekend is, maar waar dagelijks veel mensen hard mee bezig zijn om daarvoor te zorgen. Waar komt ons drinkwater vandaan en wat is er... (lees verder)

WildXperience Haarlemmermeerse Bos
Het Haarlemmermeerse Bos is een omgeving waar kinderen volop de ruimte hebben om spelenderwijs in contact te komen met de natuur. Tijdens de WildeXperience komen de leerlingen bijvoorbeeld speeltoestellen, de uitkijktoren en het natuurspeelfort Reem... (lees verder)

WindXperience
Leerlingen krijgen met hoofd, hart en handen inzicht in wat zonne-energie voor mogelijkheden biedt, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Het project daagt je leerlingen uit om op een praktische en speelse wijze aan de slag te gaan met... (lees verder)

Wonderwel
De Wonderwel leerlijn sluit aan op de directe leefwereld van kinderen: de techniek achter basisvoorzieningen zoals voedsel, drinkwater, afval, riool, gas en elektra met veel aandacht voor duurzaamheid. Het avontuur begint bij de plekken waar... (lees verder)