Zoeken


Spaanse peper

(Capsicum anuum, nachtschadefamilie)

WIST JE DIT
Spaanse peper heet Spaans omdat via Spanje de pepers in de rest van Europa zijn gebruikt.
Dit gebeurde in de jaren nadat Columbus Amerika had ‘ontdekt’, rond het jaar 1500.

ZIEKTES
De Spaanse peper heeft een heet stofje in zich. Door dit stofje (capsaicine) beschermt de plant zich tegen schimmels en bacteriën.
Dit stofje prikkelt niet je smaakpapillen , maar de warmte-zintuigen in je mond. Daardoor proef je “heet” ook al eet je ze koud.
Spaanse pepers heb je met heel erg weinig van dit stofje er in en pepers met heel erg veel. Hetzelfde stofje zit in de pepper-spray die de politie soms gebruikt.

IS FAMILIE VAN…
De paprika. Maar géén familie van de gewone peper.

HOE MAAK JE ZE KLAAR?
Als je voordat je begint met snijden je handen nat maakt, trekt er minder van het hete stofje in je huid. Het g